We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Concurrentie


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Het verdient aanbeveling voor een locatie te kiezen in een omgeving waar zich niet al teveel concurrenten bevinden. Voor veel bedrijfstakken bestaan concurrentienormen.
Een voorbeeld: wie een schoenreparatiebedrijf wil beginnen,
kan slechts dan op succes rekenen indien het bedrijf een kleine stad of stadswijk bedient met ca. 20.000 inwoners. Zodra er zich in diezelfde stad of buurt nóg een schoenhersteller vestigt, zal de omzet door die twee ondernemers gedeeld moeten worden. Uiteraard leidt dat een concurrentiestrijd waarvan beide bedrijven last ondervinden. Zo'n norm kan ook van toepassing zijn voor andere bedrijfstakken; wie een slagersbedrijfbegint kan zich beter niet vestigen in een
winkelstraat waar almeerdere slagers gevestigd zijn. De omzet zal altijd worden aangetast indien meerdere ondernemers zich op één doelgroep richten.
Of het nu gaat om een winkel, een restaurant, een loodgieterbcdrijf, een technisch installatiebedrijf, een autoreparatiebedrijf, een adviesbedrijf: wie een bedrijf vestigt met het doel een bepaalde straat, buurt, wijk, stad, dorp of regio te bedienen, zal eerst een concurrentie onderzoek moeten houden.
Bevinden er zich teveel concurrenten, dan kan beter worden gezocht naar
een andere locatie.

Overigens kan een concentratie van bedrijven soms juist een zekere aantrekkingskracht uitoefenen op winkelend publiek. De klant die bijvoorbeeld kleding of schoenen zoekt, zal dat doen in drukke winkelstraten. Het hoeft dus niet per definitie een nadeel te zijn dat er in een drukke winkelstraat meerdere kledingzaken of schoenwinkels zijn gevestigd. En wat de concurrentie betreft: een winkelier die goedkope schoenen verkoopt is geen concurrent van een detaillist die gespecialiseerd is in dure schoeisel. Voor een landelijk opererende ondernemer maakt de locatie meestal niet zoveel uit, immers, de producten moeten door het gehele land worden gedistribueerd.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style